İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Yazı Hariç Podcast 19. Bölüm: – Konuk: Müge Koçak

Merhaba, ben Caner Almaz. Yazı Hariç podcast serisinin 19. Bölüm dökümünü okumaktasınız.

Bölümü dinlemek için:

dinlemektesiniz.

Bu bölümde bir konuğum var. Yazar Müge Koçak ile sohbet edeceğiz. Kendisini sizlere kısaca tanıtıp sohbetimize geçmek istiyorum. Şimdiden iyi dinlemeler.

Müge Koçak kimdir?

İlk yazılarını Yaşam Dersleri adlı internet sitesinde yayımladı. Bu sitede uzun süre editörlük ve yazarlık yaptı; öykü, çeviri, röportaj, inceleme türlerinde yazılar kaleme aldı. Kayıp Rıhtım/Öykü Seçkisi, Lemur, Edebiyat Haber, Hayal-Et, Kil-tablet, Kurgusal.net, Yazarevi Öykü Seçkisi, Trendeki Yabancı gibi platformlarda yayımlanmış öyküleri var. Dokuz arkadaşıyla hazırladığı “Zaman” adlı fankitte bir öyküsüyle yer aldı. Yazar Evi Özel Koleksiyonu’nun hazırladığı Edebiyatist yayınevi tarafından yayımlanan “Düş Tıkırtıları” öykü seçkisine bir öyküsüyle katkıda bulundu. 12 öyküden oluşan ilk öykü kitabı “Yankı” Aralık 2020’de Can Yayınları tarafından yayımladı. 2022 yılında İthaki Yayınları tarafından yayımlanan “Tüm Panayırların Heyulası: Kayıp Rıhtım Öykü Antolojisi” kitabında bir öyküsüyle yer aldı.

Bölüm Akışı ve Sorular:

1. Zor bir soruyla başlayalım. Seni hiç tanımayan birisine kendini nasıl tanıtırsın? Kimdir Müge Koçak, ne yapar?

2. Nasıl ve neden yazmaya başladın? Bu yolculuğa çıktığın için kendini hiç pişman ya da hayal kırıklığına uğramış hissettin mi? Bugüne kadar yazdıkların sana neler hissettiriyor?

3. İlk öykü kitabın Yankı çıkalı neredeyse iki yıl olacak. (Favori öyküm Duman) Öykülerin yazılma hikâyesini, karakterlerinin doğuşunu bizlere biraz anlatmak ister misin? Hâlâ görüştüğün bir karakterin var mı?

4. Şiddet, adalet noksanlığı, aç gözlülük, sahte kimlikler, benlik arayışı… Daha pek çok odak noktası ve temel tema bulabiliriz öykülerinde. Ancak ben biri üzerinde durmak istiyorum daha çok: Öykülerinin neredeyse çoğunda örtük ya da açık bir fiziksel veya psikolojik şiddet kullanımı söz konusu diyebiliriz sanırım, en azından ben böyle düşünüyorum. Yaşadığımız toplum sanat eserlerini ne denli biçimlendirir sence? Olayları ve yaşananları kullanma eşiği ne olmalı?

6. Bir ilk kitabın yorucu ve stresli yolculuğunda yolun başında olanlara tavsiyelerin neler?

7. Yeni kitabının da bitmek üzere olduğunu (ya da bitirdiğini) sosyal medyada bir paylaşımında gördüm. Biraz yeni kitaba dair çalışmalarından bahsetmek ister misin? Ne kadar sürede yazdın?

8. Yazmaya dair alışkanlıkların, ritüellerin var mı?

9. Matbu kitap mı, elektronik okuyucu mu, yoksa sesli kitap mı?

10. Podcastin bir bölümünde konu edindiğim soruyu sana yönelteyim: Yazarlık öğrenilir mi? Atölyeler hakkındaki düşüncelerin neler?

11. En son:

Ne okudun?

Ne izledin?

Ne dinledin?

Ne yazdın?

İlk yorum yapan siz olun

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir